Cezayir'e Seyahat Edecek Vatandaşlarımızın Dikattine, 27.04.2022
Cezayir Konsolosluk Rehberi
NASIL BİR KONSOLOSLUK DESTEĞİ SAĞLARIZ:
- Olağanüstü durumlarla karşılaştığınızda 7/24 hizmet veren Konsolosluk Çağrı Merkezimizi (+90 312 292 29 29) arayabilirsiniz.
- Karşılaştığınız olağandışı durumla alakalı olarak yardım veya destek talebinde bulunmanız hâlinde, yerel makamlarla ve/veya Türkiye’deki ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişiminize yardımcı olabiliriz.
- Tutuklanmanız veya gözaltına alınmanız durumunda en yakın akrabanıza haber veririz
NE YAPAMAYIZ:
- Geçerli vizenizin olmaması ve/veya geçerli bir pasaporta sahip bulunmamanız durumunda sizin yabancı bir ülkeye girişinizi sağlayamayız.
- Cezayir'in sınır kabul, göç ve ikamet politikalarına karışamayız.
- Olağan konsolosluk hizmetlerimizde(pasaport, nüfus, noterlik, vatandaşlık, askerlik, evlilik kaydı vb.)mevzuatımızda yer almayan uygulama yapamayız.
- Şahsi anlaşmazlıklarda (mülkiyet, işçi-işveren anlaşmazlıkları, ticari ihtilaflar vb.) taraflardan biri lehine devreye giremeyiz.
- Yerel mevzuat ve uygulamalar hakkında size yönlendirmede bulunabiliriz, ancak size doğrudan hukuki danışmanlık hizmeti veremeyiz.
- Sizin adınıza avukat tutup doğrudan dava takibi yapamayız. Buna karşın, size yardımcı olabilecek kişilerin (örneğin avukat ya da tercüman) iletişim bilgilerini verebiliriz.
- Suçun araştırılması sürecine dahil olamayız.
- Kayıp kişileri fiilen arayamayız.
- Sizi hapisten çıkartamayız. Ancak hakkınızdaki adli süreçle ilgili olarak şikayetleriniz varsa bunları yerel makamların dikkatine getiririz.
- Adli sürece yargı bağımsızlığı ilkesi çerçevesinde müdahale edemeyiz.
- Hapishanelerde, bulunduğunuz ülke vatandaşlarına sağlanandan daha iyi koşullarda kalmanıza yardımcı olamayız. Buna karşın, talebiniz hâlinde hapishanede dini koşullara uygun yemek çıkartılması ve dini vecibelerin yerine getirilmesi için gereken asgari koşulların sağlanması konularında devreye girebilir; hapishane şartlarının uluslararası standartların altında bulunduğu hâllerde yerel idare ile temasa geçerek bunlara dikkat çekebiliriz. Talep etmeniz ve yerel/fiziki koşulların elvermesi hâlinde, hapishanede sizinle yüz yüze ve/veya telefonla konsolosluk görüşmesi yaparız.
- Mahkûmiyetinizi tamamlamanızı müteakip, hakkınızda yerel mahkemece verilmiş sınır dışı kararı varsa bunu engelleyemeyiz. Cezai ya da idari yargılama sürecine müdahil olamayız.
- Borçlarınızı veya faturalarınızı ödeyemeyiz. Size borç para verebileceğimiz bir kamu kaynağı bulunmamaktadır.
- Size Cezayir'de iş bulamayız. Sizin adınıza iş anlaşmaları yapamayız.
- Sizin için seyahat planlaması yapamayız.
- Size özel işlerinizin takibinde yardımcı olamayız. Bankada hesap açılması, cep telefonu hattı alınması vb. özel isleriniz için dış temsilciliklerimizden bir görevlinin size eşlik etmesini sağlayamayız.
- Hastanelerde, bulunduğunuz ülke vatandaşlarına sağlanandan daha iyi bir sağlık hizmeti almanıza yardımcı olamayız.
- Reşit yaştaki çocuklarınız ve/veya yakınlarınız hakkındaki şahsi bilgileri onların izni olmadan sizinle paylaşamayız.
- Adınıza öğrenci yurtlarında kalmak için başvuruda bulunamaz, ev sahipleriyle kira kontratı imzalayamayız.
SEYAHAT ÖNCESİ VE SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Cezayir’e girişte tüm pasaport türlerinde en az 6 ay geçerlilik süresi aranmaktadır.
- Cezayir’e seyahat edecek vatandaşlarımızdan Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
- Hususi Pasaport veya Hizmet Pasaportu hamili iseniz seyahat etmekte olduğunuz ülke hamili bulunduğunuz pasaporta vize muafiyeti tanıyor olsa dahi, ülkeye giriş esnasında sınır yetkililerince sizden ek bilgi ve belge talep edilebileceğini hatırda tutunuz.
- Cezayir’e gelmeden önce almış olduğunuz vizenin size ve aile mensuplarınıza ülkeye mutlak giriş hakkı sağlamadığını unutmayınız. Bu bağlamda, ülkeye girişte ilgili emniyet makamları tarafından sizlere yöneltilebilecek sorulara dikkatle cevap veriniz. Muhataplarınızla gereksiz tartışmalara girmekten kaçınınız. Bu hususları dikkate alarak düşük bir olasılık dahi olsa ülkeye alınamama riskini de göz önünde bulundurup yeterli miktarda nakit ile seyahat ediniz.
- Yurt dışına çıkmadan önce,pasaportunuzun geçerlilik süresininyeterli olduğundan, pasaportunuzda herhangi birtahrifat(yırtık, kazıntı, silinme vb.)bulunmadığındanemin olunuz.
- COVID-19 aşısı yaptırmış Cezayir’e gelecek yolcuların, gelişten en fazla 270 gün (9 ay) önce süreli aşı sertifikasına, aşısız yolcuların ise gelişten en fazla 72 saat öncesinde alınmış negatif bir PCR test sonucuna sahip olmaları gerekmektedir.
- Cezayir’e girişte 1000 Euro ve eşdeğer miktarı, Cezayir sınırlarından çıkışta ise 5000 Euro ve eşdeğer miktarın üzerindeki dövizin Cezayir gümrük idaresine beyan edilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan Cezayir’de mukim bir banka hesabından çekildiğine dair banka dekontunun gösterilmesi şartıyla 7500 Euro ve dengi döviz miktarı ile çıkış yapılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, bahse konu meblağı bir bankadan çekildiğine dair dekontun olmaması durumunda yetkili makamlardan izin alınmadan ülkeden çıkılamayacağı ve cezai yaptırımının olduğudur.
- Pasaport fotokopinizi, T.C. Kimlik Numaranızı, varsa seyahat sigortası poliçenizin bir örneğini, Cezayir’de ikamet edeceğiniz yerin adresini ve telefon numarasını, uluslararası seyahatinizi gerçekleştirirken bineceğiniz uçak, tren, otobüs veya dolmuş biletinizin birer örneğini aile bireylerinize ve yakın arkadaşlarınıza bırakınız.
- Cüzdanınızda ve pasaportunuzun içinde, size bir şey olması hâlinde, ulaşılabilecek iki kişinin iletişim bilgilerini bulundurunuz.
- Yanınızdayeterli miktarda nakit dövizbulunduğundan emin olunuz.
- Cezayir içerisinde gideceğiniz bölgenin güvenlik durumuna ilişkin bilgi için internette araştırma yapınız.
- Özel seyahat sigortasıyaptırmanız yararlı olacaktır. Seyahat sigortanızın bulunmaması hâlinde, yurt dışında karşılaşabileceğiniz sağlık sorunlarının tüm maliyetini tek başınıza üstlenmek zorunda kalabileceğinizi unutmayın. Seyahat sigortanızın geçerlilik süresini kontrol ediniz. Ailenizle birlikte seyahat etmeniz hâlinde, sigortanın tüm aile bireylerini kapsadığından emin olunuz.
- Cezayir’de sağlık hizmetlerinin yeterli seviyede bulunmadığını da dikkate alarak yapacağınız seyahatlerden en az bir ay önce sağlık kontrolünden geçmeniz yararlı olacaktır.
- Düzenli ilaç kullanma zorunluluğunuzun bulunması hâlinde, yanınıza yeterli miktarda ilaç almayı unutmayınız. Beraberinizdeki ilaçların son kullanım tarihlerine dikkat ediniz.
- Bazı ilaçların içerdiği maddeler nedeniyle Cezayir’e sokulması yasak olduğundan, kullandığınız reçeteli ilacın reçetesini, tercihen Fransızca veya Arapça çevirisi ile birlikte, yanınızda bulundurunuz; beraberinizde getireceğiniz ilaçların Cezayir’e sokulması kesinlikle yasak bulunan ilaçlar arasında olup olmadığını kontrol ediniz.
- Kişisel güvenliğiniz için bazı basit önlemler almaktan kaçınmayınız. Örneğin, seyahat sırasında üzerinizde çok miktarda mücevher taşımayınız, tüm evraklarınızı ve paranızı tek bir çantada taşımayınız, paranızı ve diğer değerli evraklarınızı güvenli bir yerde saklayınız (örneğin otel odanızın kasasında) (otelin çevresinde sadece fotokopi ile dolaşın); uygun koşullar mevcutsa, beraberinizde o gün için yetecek kadar para bulundurunuz.
- Yasal kalış süresini ihlal etmeyiniz.
- Türkiye’de almayacağınız riskleri Cezayir’de almayınız ve yasalarına saygı gösteriniz. Yasaları ihlal etmenizin ağır sonuçlar doğurabileceğini unutmayınız.
- Kaçak olarak çalışmayınız. Kaçak çalışmanın kanunlarının ihlali anlamına geleceğini unutmayınız. Kaçak çalışmanın şahsi güvenliğiniz için ağır sonuçları olabileceğini dikkate alınız.
- Tanımadığınız kimselerden paket, valiz ya da benzeri eşya almayınız. Tanıdığınız insanlardan aldığınız paketlerin içini mutlaka kontrol ediniz. Havaalanlarında ve kalabalık yerlerde çanta ve valizlerinize sahip çıkınız.
CEZAYİR’E ÇALIŞMA AMAÇLI GELECEK VATANDAŞLARIMIZ
- Türkiye’den çıkmadan önce işvereninizle sözleşme imzalamayı ihmal etmeyiniz.
- İşverenle akdedeceğiniz sözleşmenin hükümlerini şartlarınıza göre değerlendirerek, çalışma kararınızı veriniz. Sözleşmenin özellikle sizin sorumluluklarınızı belirleyen hükümleri ötesinde olası taleplerinizin ortaya çıkması halinde mağdur olabileceğinizi unutmayınız.
- Şahsınıza sıkı sıkıya bağlı pasaportunuzu herhangi bir kişiye teslim/emanet etmeyiniz, Cezayir’deki pasaport ibrazı gerektiren işlemler öncesinde işvereninizle sözleşme imzalamanız doğabilecek mağduriyetlerinizin önüne geçecektir.
- Cezayir’e gelişinizden itibaren 20 iş günü içerisinde adres beyanında bulunmanız ilgili kanun uyarınca zorunludur.
- Cezayir makamlarının iş ve işveren haklarına ilişkin mevzuatı hakkında bilgi sahibi olmaya çalışınız.
- Cezayir'de oturum ve çalışma izin süreleri bitmeden önce Cezayir yetkili makamlarına süre uzatımı konusunda zamanlıca başvuruda bulununuz. Bu konuda Cezayir Büyükelçiliğimizin herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır.
- Yurt dışında bulunduğunuz süre içerisinde en önemli seyahat belgeniz olan pasaportunuzun süresi bitmeden önce yenilenmesi önem arz etmektedir.
- İşvereniniz hakkında Cezayir’e gelmeden önce Temsilciliklerimiz kanalıyla bilgi sahibi olmaya çalışınız.
- Çalışma izinleri hakkında Cezayir’in Türkiye’deki temsilciliklerinden ve/veya internetten bilgi edinebilirsiniz.
- Kesinlikle kaçak olarak çalışmayınız! Kaçak çalışmanın kanunların ihlali anlamına geleceğini unutmayınız. Kaçak çalışmanın şahsi güvenliğiniz için ağır sonuçları olabileceğini dikkate alınız.
GÖZALTI/TUTUKLANMA/HAPİS
- Tutuklandığınız takdirde bu durumunuzun ilgili Türk temsilciliğine bildirilmesini şahsen talep etmeniz gerektiğini unutmayınız. Bu konuda yerel makamlar tarafından bize bilgi verilmesini takiben sizinle en kısa zamanda görüşmeye çalışırız.
- Personelimiz, gözaltına alınma/tutuklanma/mahkûm olma gerekçeniz ne olursa olsun, önyargısız bir şekilde, sizi desteklemeye ve size yardımcı olmaya çalışır.
- Tutuklanmanızı, aldığınız cezaları vb. resmi kanallardan Türkiye’deki ilgili kurum ve kuruluşlara bildiririz.
- Yerel makamlar yasal şekilde salıvermedikçe, sizi hapisten veya tutukevinden çıkarmamız mümkün değildir. Türk vatandaşı olduğunuz için size özel muamele yapılmasını talep edemeyiz.
- Hapishane şartlarının uluslararası standartların altında bulunduğu hâllerde yerel idare ile temasa geçerek endişemizi dile getiririz.
- Hapiste/gözaltında bulunduğunuz süre zarfında sizi belli aralıklarla ziyaret ederiz. Türkiye’de olduğu gibi yurt dışında da hükümlü vatandaşlarımızın bazı ihtiyaçlarının (sigara, gazete, diş macunu vb.) karşılanması için özel bir kamu kaynağı veya bütçemiz bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ihtiyaçlarınızı yakınlarınız ve hayırseverler kanalıyla temin etmeye de gayret ederiz.
- Şahsınız için avukat temin edip, dava masraflarını karşılayacak bir kamu kaynağı veya bütçemiz bulunmamaktadır. Ancak, uygun bir avukatla temsil edilmeniz için avukat tavsiyesinde bulunabiliriz.
İlgili Dosyalar
Muhammet Mücahit Küçükyılmaz
Büyükelçi
Bağlı Temsilcilikler
Pazar - Perşembe
09:00 - 12:30 / 13:30 - 15:00
Yaz döneminde (15 Haziran- 15 Eylül) Konsolosluk Müracaat saatleri 09:00-14:00 arasıdır.
Tatil Günleri 2024
1.01.2024 | Yılbaşı | |
12.01.2024 | Yennayer | |
10.04.2024 | 11.04.2024 | Ramazan Bayramı (Değişiklik olabilmektedir) |
1.05.2024 | İşçi Bayramı | |
16.06.2024 | 18.06.2024 | Kurban Bayramı |
5.07.2024 | Bağımsızlık ve Gençlik Bayramı | |
7.07.2024 | Hicri Yılbaşı | |
17.07.2024 | Aşure Günü | |
15.09.2024 | Mevlid Kandili (Değişiklik olabilmektedir) | |
1.11.2024 | Devrimin Yıldönümü |
+ 90 312 292 29 29